Završena oldtimer etno-gastro biciklijada Istrianissima

Oldtimer biciklijada Istrianissima održana u nedjelju 03. travnja u Kaštelu još je jednom oduševila sve sudionike.

Održana u sklopu lokalne proslave šparoga, poznate Šparugade bila je to prava retro etno-gastro biciklijada. Sedamdesetak zaljubljenika u biciklističku povijest krenulo je iz Kaštela u sunčano jutro putevima gornje Bujštine uz pratnju nekoliko automobila iz istog razdoblja - Fiat 1400, Fiat Campagnola, Triumph Spitfire i dr. Nakon 15-ak kilometara staza je sudionike dovela na prekrasno brdašce iznad Završja zvano Cirkoti gdje je bila prva pauza. Svi sudionici imali su priliku uživati kušajući lokalne proizvode (pršut, sir, domaće vino, fažol...).

Nakon stanke biciklisti su se uputili na susjedno brdašce iznad mjesta Marušici zvano Črnci gdje su ih čekale fritule, kroštule i muškat. Kratki uspon pa spust nije obeshrabrio mnogobrojne sudionike ovog jedinstvenog događaja iako su vremešne kočnice bile pod punim opterečenjem, što se moglo i osjetiti u zraku. Nakon druge stanke pedaliralo se brežuljcima u okolici Oskoruša na samoj granici sa Slovenijom gdje se pruža jedinstven pogled na mnogobrojne vinograde i maslinike.

Nakon 45 km staza je vodila natrag u Kaštel gdje je sudionike dočekala mega fritaja sa šparogama i slaninom kako bi im povratila snagu i pripremila ih za završno krstarenje prema moru i obalnom mjestašcu Lovrečica. Ovdje je čekala još jedna gastro poslastica - riblji roštilj sa srdelama i palentom. Uz pjesmu i zvuke harmonike te 75 odpedaliranih kilometara okončao se ovaj predivan sunčan dan prisječajući se kako se nekad pedaliralo i družilo. Organizatori se zahvaljuju MO Kastel, ZT Kastel, oldtimer klubu Adria iz Kopra na pratnji, turističkoj agenciji Fun-Activ iz Dobbiaca na ustupljenom kombiju i prikolici za pratnju te najavljuju još veći događaj iduće godine.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: Istrianissima