Završen XIII Histria Classic

Trinaesto izdanje "Histria classica", međunarodnog oldtimer rallya u organizaciji Auto kluba Istra Oldtimer, održano od 13. do 15. svibnja okupilo je 50 sudionika iz Njemačke, Slovenije, Italije i Hrvatske te još jednom dokazalo kako se radi o visokokvalitetnom i vrlo posjećenom višednevnom natjecanju.

Na trasi od 200 km koja se vozila od Rovinja preko Bala, Barbana, Plomina, Buzeta, Buja, Poreča i Vrsara natjecatelji su se kroz 24 ispita točnosti, koje su nadzirali licencirani suci FIVE, borili za što bolje vrijeme. Prolazno vrijeme mjerilo se presostatima, najpreciznijim mjernim instrumentima.

U petak 13. svibnja održan je "I. memorijal grofa Andreasa Von Bismarcka", praunuka prvog njemačkog kancelara Otta Von Bismarcka, člana Auto kluba Istra Oldtimer koji je iznenada preminuo prije dvije godine. Njemu u čast na susret je došlo 8 posada njemačkih aristokrata, između kojih ističemo grofa Leopolda von Bayerna poznatog njemačkog vozača, Grofa Meternicha i grofa Von Furstenberga. Memorijal je održan u noćnim satima vožnjom preciznosti u jedinstvenom okruženju starogradske jezgre grada Rovinja koja je inače pješačka zona. Pobjedniku je pokal uručila udovica Andreasa von Bismarcka grofica Charlotte von Bismarck. Memorijal Andreasa von Bismarcka od ove godine postaje sastavni dio "Histria classica", te će ovaj susret nadalje tako u sebi objediniti dva izuzetna događaja. U nedjelju 15. svibnja sudionici su posjetili Poreč, te se nakon ručka u Vrsaru i podjele nagrade razišli do idućeg izdanja 2017 godine.

Tekst: Lovre Bilić mag.soc.
Fotografije: Auto klub Istra Oldtimer