Međunarodni zagrebački Velesajam 1960. godine

Na 140 000 kvadratnih metara ili 46 kilometara izložbenog prostora Zagrebački Velesajam iz 1960. godine predstavio je 6 000 izlagača iz auto industrije i povezanih industrija.

Od novih modela automobila možda su zanimljiviji bili izlošci strojeva, uređaja i opreme. Tako su pojedini izložbeni prostori pokazivali kako treba izgledati jedna solidna radionica. Izložbeni prostori SAD-a i Mađarske pokazali su kompletno uređenu radionicu za servis i popravak vozila. Na ovaj su način domaći posjetitelji mogli vidjeti kako bi jedna solidna radionica trebala biti opremljena, a uz objašnjenja demonstratora i upoznati se sa strojevima. Jedan od izloženih strojeva bila je naprava tvrtke „Bennett-Feragen“ za precizno ispitivanje ispravnosti položaja prednjih kotača. Bilo je tu i uređaja za pranje i podmazivanje, kontrolu kočnica i svjetala, preciznu obradu i mjerenje klipa te za kontrolu i popravak guma pomoću pneumatskih i hidrauličnih alata. Možda najzanimljiviji stroj bio je stol s pneumatskim uređajem za montiranje gibnjeva s pritiskom od 6-10 kg/cm2 predstavljen na mađarskom izložbenom prostoru.

Po svemu bio je to rekordan Velesajam s preko 1,4 milijuna posjetitelja i sklopljenih poslova u vrijednosti od tadašnjih 270 milijardi dinara.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografija: Vozač