Vožnja zimi

Svi znamo da zimski period znači i posebne cestovne, no znamo li svi kako se treba ponašati u takvim uvjetima druga je priča.

Kako se ponaša automobil na kiši i snijegu, a što u slučaju magle nikada nije na odmet ponoviti jer upravo je to najvažnije kako bi se spriječile automobilske nesreće do kojih dolazi uslijed vožnje neprilagođene zimskim uvjetima. Osvrnuti ćemo se na 1955. godinu i savjete auto moto časopisa „Saobračaj“ u kojem je potanko objašnjena tehnika vožnje te osnovi pojmovi iz fizike kojih svaki vozač treba biti svjestan.

Na vožnju zimi utječu razne sile, ubrzanja, kočenja, centrifugalna sila, vjetar itd. pa je stoga glavna tajna vožnje zimi znati što se smije raditi, a što ne smije. Prianjanje, centrifugalna sila i trenje ključni su pojmovi iz fizike koje pri tom treba znati. Adhezija ili prianjanje kotača na cestu ovisi o opterećenju kotača, o trenju između površine gume i ceste te samoj površini gume.

Treba znati kako je na ledu trenje 2-3 puta slabije nego na suhoj cesti i iako na njega ne možemo utjecati možemo donekle povećati opterećenje kotača raspoređivanjem tereta podjednako na sve kotače. No ne treba pretjerivati jer će se teško vozilo teže zaustaviti na ledu. Ključan je i odgovarajući izbor guma. Centrifugalna sila djeluje u zavoju i suprotstavlja se adheziji.

Prilikom brze vožnje u zavoju centrifugalna sila je toliko jaka da se smanjuje moć prianjanja. Zbog toga se na ledu ili snijegu ne smije mnogo kočiti u zavojima niti ubrzavati. U protivnom je klizanje i zanošenje auta neizbježno. Ako je pak centrifugalna sila jača od svih ostalih sila koje djeluju na auto doći će do izbacivanja automobila iza zavoja.

Kod pokretanja automobila na zaleđenoj cesti ne smije se kretati s velikim gasom jer je adhezija u tom slučaju manja od sile s kojom pokrećemo automobil, a osim toga uslijed tromosti automobil teži ostati na mjestu. Jednostavno rečeno svi postupci s automobilom trebaju biti pažljivi i umjereni.

Za kraj još temeljna pravila za sigurnu vožnju na snijegu i ledu iz „Saobračaja“ iz 1955. godine:

1. Smanjiti brzinu, naročito pred zavojem
2. Polagano dodavati gas
3. Polagano oduzimati gas
4. Nježno postupati sa spojkom
5. Blago kočiti
6. Nikada ne kočiti u zavoju
7. Nikada ne mijenjati brzine u zavoju

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Časopis "Saobračaj"