Vožnja i pušenje

Danas smo navikli da vozači za vrijeme vožnje obavljaju kojekakve raznorazne aktivnosti, od upotrebe mobitela, šminkanja do jedenja i čitanja novina.

Od svega navedenog samo je upotreba mobitela bez hands-free uređaja zakonom kažnjiva, dok za ostale radnje nije predviđena kazna. Danas se čak i ne diže toliko buke oko toga iako svaka od navedenih radnji zahtjeva dizanje jedne ili čak obje ruke s upravljača te odvraća pogled s ceste. No, na primjer, '60-ih godina struka i pojedinci bili su izrazito glasni o utjecaju pušenja tijekom vožnje. Iako se pušenje u vožnji samo po sebi ne čini opasno, traženje upaljača i kutije s cigaretama, paljenje i otresanje pepela radnje su koje odvlače pozornost vozača s ceste.

Za vađenje cigarete iz kutije i njeno paljenje potrebno je najmanje 15 - 20 sekundi. Tijekom tog manevra vozač na upravljaču drži samo jednu, ili nijednu, ruku čime vozilo praktički ostaje bez nadzora. Osim toga, tijekom 2 - 5 sekundi vozač uopće ne gleda na cestu već na plamen prilikom paljenja. Slikovito, trenutak paljenja cigarete dovoljan je da pri brzini većoj od 80km/h kotači skrenu za 6 stupnjeva u lijevo pa da automobil u roku od 2 sekunde završi slupan, ili samo 1 sekunda pa da auto poleti u desnu stranu. Nekada se mnogo pričalo o ovom probemu i njegovom utjecaju na voznju, a danas je, rekli bismo, sasvim normalno i nešto na što nitko nažalost ne obraća pažnju.

Željka Radić diplomirani konzervator-restaurator
Fotografija: Vozač