VESPA WORLD DAYS 2015 - Pet tisuća VESPI na Jadranskom moru

Ove godine Hrvatska, odnosno Biograd na Moru i Zadar, od 11.-14. lipnja biti će domaćin najvećeg svjetskog susreta ljubitelja Vespa skutera koji se tradicionalno održava još od 1954. godine i kojemu su domaćini bile redom svjetske metropole. Zanimljivost je da će muzejski postav najrjeđih modela Vespe biti izložen u zadarskoj crkvi sv. Donata

Vespa World Days tradicionalni je međunarodni susret koji se od 1954. godine održava u cijelom svijetu, a gradovi domaćini svake godine se izmjenjuju. U tom prestižnom društvu redom su svjetske metropole - Pariz, Barcelona, Rim, Madrid, Firenza, Verona, San Marino, Hamburg, Beč, Lisabon, Torino, Fatima, London - a ove godine Biograd na Moru i Zadar imaju čast postati dio odabranog društva. Tako je jednoglasno odlučeno u Londonu 2012. godine, na sjednici predsjedništva Vespa World Cluba, čiji je Vespa klub Hrvatska član. Iako je u finalnom odlučivanju trebalo odlučiti između Biograda i Milana, vijeće je jednoglasno prednost dala Biogradu.

Obzirom na iskustvo u održavanju sličnih manifestacija te susretljivosti gradskih vlasti Biograd n/M pokazao se kao idealan izbor. Zahvaljujući značaju skupa u kulturno-turističkom smislu, u organizaciju se uključio i Grad Zadar koji doista ima što pružiti brojnim ljubiteljima popularnog skutera iz cijeloga svijeta. Posebna zanimljivost je Vespa World Days 2015. je da će najvrjedniji i najrjeđi primjerci Vespe biti izloženi u crkvi sv. Donata, simbolu grada Zadra i jednoj od najpoznatijih monumentalnih hrvatskih građevina.

U Hrvatskoj djeluje čak deset Vespa klubova, i to u Dubrovnika, Umaga, Rovinju, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Metkoviću, Šibeniku i Varaždinu. Svi su oni udruženi u krovni Vespa klub Hrvatska koji ukupno broji oko 500 članova. Nacionalni godišnji susret CroVespa uživa veliki ugled u svijetu zbog sjajne atmosfere i iznadprosječne posjećenosti koja raste iz godine u godinu. Vespa klubovi u Hrvatskoj službeno postoje još od 1962. godine i od tada sudjeluju na svim važnim Vespa susretima u svijetu.

Vespa klub Hrvatska ne samo da nije među najvećim nacionalnim klubovima po brojnosti članova, već se ubraja u najmanje. Bez obzira na to, uživa veliko povjerenje Vespa World Cluba zbog jedinstvenog duha zajedništva i homogenog djelovanja članova iz svih hrvatskih gradova. Upravo stoga bit će domaćin najvećeg Vespa susreta u povijesti.

Program susreta ima tradiciju dugu 60 godina koja je započela u Parizu 1954. godine, a uključuje muzejske izložbe starih i jedinstvenih primjeraka Vespe, svakodnevnih turističkih grupnih izleta, službeni defile u koloni dugoj više od 10 kilometara, veliku gala večeru za tisuće ljudi te neizostavni zabavni večernji program. Značajan dio susreta je i opušteni dnevni program razgledavanja Vespi entuzijasta koji su stigli sa svih strana svijeta.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: OTK Sesvete