Vespa u srcu

Vespa, taj legendarni talijanski skuter, koji je od 40-ih godina prošlog stoljeća sinonim za stil, eleganciju i slobodu bila je povod ovog razgovora. S kim drugim razgovarati nego s pravim vespašem Antom Ligutićem, predsjednikom Vespa Kluba Split.

Vespa klub Split slavi Vespu radom na promicanju i unapređivanju kulture, stila življenja, ponašanja i kulture ljubitelja ove slavne marke, kao i okupljanjem srodnih udruga Vespa klubova. Članovi Vespa kluba Split okupljaju se od 2007. godine kada su bili u sastavu Vespa kluba Hrvatska, no od 2009. djeluju samostalno kao udruga Vespa klub Split koja danas broji 24 vrlo aktivna člana.

Vespa klub Split svake godine organizira susrete članova kluba kao i vlasnika i ljubitelja vozila marke Vespa te srodnih udruga, ali i sudjeluje na domaćim i inozemnim susretima

"Jednom godišnje organizirano susret okupljanja ljubitelja Vespi. Prošle godine smo dvodnevnim susretom proslavili 5. godina rada kluba, a u proslavi su nam se osim drugih Hrvatskih Vespa klubova pridružili i gosti iz Bosne i Hercegovine i Slovenije" - kaže Ligutić.

Članovi Vespa kluba Split sudjelovali su i na Svjetskom danu Vespe koji je prošle godine održan u Italiji, u Mantovi. Među 8 000 Vespi koliko ih je ukupno sudjelovalo bilo je i 6 Vespi iz Vespa kluba Split. Od Ligutića doznajemo i kako je upravo Hrvatska domaćin idućeg slavnog Vespa World Days-a koje će se od 11. do 14. lipnja ove godine održati u Biogradu na moru i Zadru.

Ligutić ističe kako njihov član kluba Marin ima najstariju registriranu Vespu u Hrvatskoj iz davne 1949. godine. Vespa je u 99 % originalnom stanju, ispravna i funkcionalna. Pitali smo ga i koja je po njemu najbolja Vespa. "Po meni je najbolja Vespa PX na dva ključa, a tu je i Vista koja je najtraženija i najvoznija Vespa" – odmah će Ligutić.

U klubu je najviše zastupljen upravo model Vista kao najrašireniji i najcjenjeniji model te potom model Super sport.

Zajedno s predsjedinkom Ligutićem na kraju smo samo mogli zaključiti kako je Vespa mnogo više od skutera, to je ljubav, to je način života.


Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: Vespa klub Split