Promotivni susret Užežin sv. Duje 2015

U organizaciji Kluba klasičnih automobila iz Splita održan je susret oldtimer automobila pod nazivom „Užežin sv. Duje 2015. godine“.

Promotivni Susret započeo je po tradiciji okupljanjem na splitskoj Rivi. Nešto više od dvadeset oldtimera, pružali su nesvakidašnju sliku, u kojoj su podjednako uživali splićani, ali brojni turisti. Najviše pažnje izazvali su najstariji, a samim time i najatraktivniji automobili.

Prije svega legendarni model Ford T iz 1919. godine vlasništvo Bože Kokana, a uz njega i u potpunosti obnovljeni Mercedes-Benz 170 iz 1936. godine zadarskih tablica kojeg je dovezao vlasnik Zvonko Marković iz Bibinja, koji je splićanima pružao informacije kako automobil troši 4,5 litara dizela na stotinu kilometara, može potegnuti do 140 kilometara na sat, ima 1700 kubičnih centimetara i „samo“ 24 konjske snage, što je garancija dugovječnosti ovog još uvijek originalnog motora nakon skoro 80 godina. Uz ove muzejske primjerke na Rivi je bio još jedan Mercedes model 190 iz 1960. godine, a moglo se vidjeti par VW Buba s početka 70-tih, dva modela Opela i to GT iz 1971. godine te Kadett iz 1968. godine.

Talijanska auto industrija bila je zastupljena u modelima Fiat 124 spider iz 1973. godine te Fiat Nuova 500 iz 1970. godine. Kao da su došle s nekog drugog planeta posebnu pažnju privlačile su dvije Chevrolet Corvette s početka 80-tih godina. Nakon predstavljanja na Rivi Susret oldtimera je nastavljen vožnjom do trogirske rive, koja je bila idealna kulisa za ove već pomalo zaboravljene automobile, koje prije svega odlikuje poseban šarm i sjaj kromiranih dijelova na njima.

Promotivni Susret oldtimer automobila u organizaciji nakon Trogira nastavio je vožnju do Okruga Gornjeg na Čiovu, gdje su se sudionici odmorili i okrijepili da bi nastavili vožnju prema zadnjoj etapi do Kaštel Novoga, gdje su uz večeru i druženje podijeljeni pehari i Diplome. Bio je ovo još jedan susret koji je pokazao koliko je edukativno i zanimljivo vidjeti sve ove stare automobile proizvedene prije trideset i više godina, sačuvane ili ponovo sastavljene u izvornom obliku, koji na ovaj način njeguju povijesno naslijeđe i tehničku kulturu.

Tekst i fotografije: Josip Radić dipl.oec.