Uspješni AMD Zanatlija

AMD Zanatlija iz Zagreba ili današnji AKK Zanatlija tijekom svoje povijesti bio je jedan od najjačih i najaktivinijh društava.

Od svog osnutka 1951. godine društvo je redovito održavalo tečajeve za edukaciju kandidata za vozače, ali i organiziralo susrete i sudjelovalo na drugim natjecanjima. Nisu bili isključeni ni najmlađi članovi društva koji su mogli učiti osnovne vozačkih vještine na jednom malom osobnom automobilu i dva lagana motocikla.

Prisjetiti ćemo se 1956. godine kada je AMD Zanatlija organizirao dva susreta. Prvi susret je bila ocjenska vožnja održana 15. travnja na relaciji Zagreb - Jastrebarsko – Plješivica. Na susretu je sudjelovalo 38 sudionika od kojih je u kategoriji motocikala do 500ccm pobijedio Drago Merlić dok su drugo i treće mjesto pripali Ernestu Burgeru i Antunu Dernikoviću. U kategoriji motocikala s prikolicom pobjedu je odnio Juraj Pocrnić, drugo mjesto je pripalo Josipu Klobučaru i treće mjesto Božidaru Štimcu. U klasi automobila prvo mjesto su podijeli Hinko Eržišnik i Miroslav Rasonja, dok je drugo mjesto pripalo Juliu Hacklom, a treće Ivanu Mateljanu. Druga ocjenska vožnja održana je za Međunarodni praznik rada 1. svibnja s ciljem u Crikvenici gdje se održavalo 1. kolo zonskog prvenstva svijeta u speedway utrkama.

Tekst: Dragan Gančević
Fotografija: www.akk-zanatlija.hr