U ritmu swinga kroz auto povijest

U subotu, 13. veljače, posjetitelji izložbe „Automobil: kultura mobilnosti“ u Tehničkom muzeju u Zagrebu moći će izložbu doživjeti na jedan sasvim poseban način.

Naime, uz članove plesnog kluba Jump’n’swing Zagreb održat će se početni tečaj swinga na kojem će sudionici upoznati charleston, boogie-woogie i ostale plesove koji su bili popularni od dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Biti će to pravi povratak u prošlost, u doba kada je predstavljen Mercedes Benz S tip karakterističan po inovativnoj uporabi kompresora za pojačavanje snage motora. Tih su godina predstavljeni Duesenberg J, najjači, najbrži i najskuplji automobil na američkom tržištu te Bugatti Tip 41 Royale koji je svojim luksuzom, tehničkim perfekcionizmom i inovativnošću srušio sve do tada poznate stereotipe u automobilskoj industriji. Ovom nizu treba dodati i Maybach Zeppelin, do tada najluksuzniji proizvod njemačke auto industrije. Gotovo istovjetni V12 motor pokretao je tada i zračni brod Graf Zeppelin, a bio je to prvi V12 motor u jednom njemačkom automobilu.

Prijave za sudjelovanje u ovom tečaju primaju se isključivo na mail marijo.zrna@tehnicki-muzej.hr. Za dodatne informacije tu je broj telefon 01/4881-626.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Tehnički muzej