U Splitu obilježeno 59 godina Fiata 500 nuova

Četvrti srpnja 1957. godine predstavljen je prvi Fiat 500 nuova.

Ovaj doista poseban dan u povijesti Fiata, skupina ljubitelja i vlasnika automobila Fiat 500 nuova iz Splita, okupljena u prvom hrvatskom Fiat 500 fan club-u obilježila je okupljanjem i zajedničkom fotografijom.

Tako su i ovaj put potvrdili činjenicu da priča o Fiatu 500 Nuova ne staje 1975. godine, čemu su dokaz ovi dobro očuvani te restaurirani primjerci koji i danas izazivaju uzdahe gdje god da se pojave. Upravo ovaj niz od 6 modela Fiat-a 500 nuova izazvao je veliku pozornost i pažnju na ulicama Splita, a pogotovo na splitskoj Rivi koja je bila puna splićana i njihovih gostiju. Fiat 500 je bio najmanji i vjerojatno najpraktičniji automobil svog vremena, a danas mnogi s nevjericom gledaju i pitaju se kako se uspješno moglo putovati s automobilom koji za današnje modele izgleda kao igračka koju ste izvadili iz police. Radi usporedbe 6 okupljenih modela Fiat 500 nuova zajedno imaju 12 cilindara, 3.000 ccm3 i 108 KS.

Nakon ugodnog druženja skupina ljubitelja i vlasnika automobila Fiat 500 nuova iz Splita, okupljena u prvom hrvatskom Fiat 500 fan club-u dogovorila je i druge aktivnosti vezane za popularizaciju ovog zaista fascinantnog modela koji i danas izaziva divljenje i osmijeh zadovoljstva.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.