Tjedan sigurnosti u prometu

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, kao i u svemu drugome, najvažnija je edukacija i povezano s tim prevencija. Kako bi se ostvario ovaj cilj, Auto-moto savez Hrvatske je 1957. godine proveo veliku akciju pod nazivom „Tjedan sigurnosti u prometu“.

Osim Zagreba sudjelovali su Velika Gorica, Samobor, Dugo selo, Zelina i druga mjesta u Zagrebačkoj općini. Uz mnoštvo propagandnih materijala koji su bili pripremljeni posebno za svaku kategoriju sudionika u prometu, organizirana su predavanja, projekcije filmova i izložbe fotografija. Najdrastičnije, ali možda i najbolje upozorenje bio je slupani automobil, postavljen u središtu Zagreba, u kojem je smrtno stradalo 5 osoba. Ovakva prezentacija bila je upozorenje svima koji vole brzu vožnju.

Kao najranjivijoj skupini sudionika u prometu, djeci je posvećena posebna pažnja. Kako bi što više djece bilo uključeno u akciju, uključili su se i Savjet za prosvjetu grada Zagreba te sve osnovne škole. Djeca su nažalost učestalo žrtve prometnih nesreća jer često nisu svjesna opasnosti u prometu, fokusirana su na igru, a najmlađa nisu niti u mogućnosti pravilno procijeniti brzinu kretanja vozila. U osnovnim školama organiziran je niz predavanja za djecu nakon kojih su sva djeca polagala ispit o kretanju u prometu.

Za uspješno položene ispite svi su dobili diplome Auto-moto saveza Hrvatske, a oni najuspješniji i male policijske uniforme te priliku da zajedno s prometnim policajcem upravljaju prometom na raskrižju. Pored toga, posebno atraktivan bio je dječji autodrom na kojem su djeca na improviziranim ulicama vježbala ponašanje u prometu, a na kraju je organizirano i natjecanje u poznavanju propisa. Tjedan sigurnosti u prometu završen je povorkom članova zagrebačkih auto-moto društava.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Saobračaj