12. MeĐunarodni susret starodobnih vojnih vozila – Karlovac

Tradicionalni, 12. po redu Međunarodni susret starodobnih vojnih vozila ove je godine startao iz Karlovca pod geslom Karlovac – grad susreta!

Organizirali su ga povijesna postrojba Karlovački počasni vod ZNG – 91., Oldtimer klub Zlatni kotač i Oldtimer moto klub Karlovac, a u čast Dana HV i OSRH, 17. obljetnice Muzejske zbirke i 23. obljetnice ustrojavanja većine postrojbi HV.

U smotri je sudjelovalo ukupno 35 starodobnih vojnih vozila iz Karlovca, Duge Rese, Dugog Sela, Zagreba, Rijeke, Velike Gorice, Sesveta, Zaboka, Samobora i Slavonskog Broda. Najbrojniji su bili članovi Oldtimer kluba Zlatni kotač.

Nakon okupljanja sudionika na Trgu bana Jelačića u staroj arlovačkoj Zvijezdi, izvršena je smotra pristiglih vozila i vozača, te su izabrani pobjednici u kategorijama Najstarije vozilo, Najstariji motocikl, Najstariji vozač, Najkompletnije vozilo, Najmlađi sudionik i Najvjerniji sudionik.

Za najstarije vozilo proglašen je Jeep Wilis iz 1942. vlasnika Želimira Krističevića, dok je najstariji motocikl DKW 250 H iz 1953., čiji je vlasnik Zlatko Bajac. Najstariji vozač na 12. međunarodnom susretu starodobnih vojnih vozila bio je Želimir Krističević, rođen 1942. godine, dok je za najkompletnije vozilo proglašen VW Kübelwagen iz 1974. godine u vlasništvu Jadranka Grčića.

Najmlađi sudionik bio je Karlo Haralović, rođen 2005. godine, a najvjerniji Ivan Skender, koji je do sada sudjelovao na svim Susretima.

Po završetku smotre vozila i predviđenog programa oldtimeri su krenuli u promotivnu vožnju dijelom nekadašnje crte bojišnice s lijeve obale rijeke Korane i dijelom okupiranog prostora do Cetingrada sa zaustavljanjima u Budačkoj Rijeci, Kuplenskom, Batnogu, Tatar Varošu te s ciljem u Cetingradu.

Tekst: Dragan Gančević
Fotografije: Oldtimer klub Zlatni kotač i Oldtimer moto klub Karlovac