Od foruma do okupljanja - Splitska Nediljna Patrola

Sada već prilično poznati u Splitu i okolici, ali i šire, ljubitelji starih vozila okupljeni pod nazivom "Splitska Nediljna Patrola" prije nekoliko godina nisu niti zamišljali da će od druženja na forumu doći do organizacije velikog okupljanja za sve koji djele njihovu ljubav prema oldtimerima. Ovu zanimljivu priču koja je imala neobičan on-line početak na forumu Oldschoolhr ispričao nam je Mario Cicvarić, član foruma i "Splitske Nediljne Patrole".

"Forum Oldschoolhr je neprofitna zajednica ljubitelja starih vozila, koja nisu isključivo ograničena statusom Oldtimera pa ima dosta i youngtimera. Projekt je započeo 2006. godine i forum danas broji preko 200 članova iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Putem foruma međusobno se povezujemo, razmjenjujemo znanja, iskustva i dijelove" kaže Mario Cicvarić.

No uskoro su "forumaši" shvatili kako im ovakav oblik druženja nije dovoljan pa su na inicijativu jednoga od njih svoja virtualna druženja proširili okupljanjima uživo. Od 2009. godine nalaze se tako svaku nedjelju pa su se i nazvali "Splitska nediljna patrola".

Cicvarić, zvani Cicko, kaže kako ih je ponekad bilo tek nekoliko, a nekad svi, ali ni jednu nedjelju nisu preskočili. Osim druženja uz piće počeli su organizirati izlete, putovanja i posjete oldtimer susretima. Skupina entuzijasta iz "Splitske Nediljne Patrole" prošle je godina organizirala i svoj prvi susret namijenjen svim ljubiteljima oldtimera, ali i youngtimera. Cicvarić kaže kako se sve zbilo spontano - "Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha obilježavanja 5. rođendana i ove je godine bilo logično nastaviti tradiciju okupljanja. Ove godine su nam se osim nas koji smo započeli druženje putem foruma pridružili i brojni drugi vlasnici oldtimera i youngtimera."

Entuzijasti okupljeni u "Splitskoj Nediljnoj Patroli", ali i članovi foruma osim druženja žele svojim djelovanjem doprinijeti popularizaciji inicijative kojom se želi sačuvati stare automobile i motocikle. Čini se stoga kako bi ovakva okupljanja mogla postati i tradicija, a ne samo proslava okruglih rođendana.

Mario Cicvarić na kraju rezimira - "Ne treba nam ništa, samo dobre volje i društva. Drago nam je da su naša okupljanja prepoznata te da bilježe velik odaziv. Nadamo se da će nam se u budućnosti u našim patroliranjima pridružiti još članova".


Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: Splitska Nediljna Patrola