Putovanje vremenskom kapsulom Trash&Burna

Najstariji i najveći mitingu američkih automobila i rock'n'roll festival u Hrvatskoj – Trash&Burn i ove nas je godine svojom vremenskom kapsulom odveo natrag u zlatne 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća.

Malo međimursko mjesto Sv.Martin na Muri tijekom tri dana trajanja Trash&Burn festivala, od 23. do 25. lipnja, bilo je centar "americana" kulture. Tijekom dana posjetitelji su uživali u razgledavanju automobila kojih je osim iz Hrvatske bilo iz svih susjednih nam država, sajmu starih predmeta, brojnim retro štandovima, a mogli su se i tetovirati u tattoo kutku kojim su vladali Mr. Tattoo Fetti (Hood Ink Tattoo Studio/HOOD INK Pula) i Mr. Cobe (Tetovažerski studio "Kobra deluks") ili u hladovini listati časopis Oldtimer club.

Na pozornici su se izmjenjivali svjetski rockabilly i rock'n'roll bendovi te DJ-evi koji su atmosferu održavali na razini, a sve je dodatno začinila Miss Kalinka Kalaschnikow svojim burlesque nastupom u sitnim noćnim satima.

Zadnji dan festivala, u subotu, je bila špica događanja kad su održane najveće atrakcije festivala - burn out, iliti ''paljenje guma'' te međunarodno fotografsko natjecanje pin-up djevojaka. Kao pobjednica ovogodišnjeg pin up foto natječaja odabrana je Monika Dugić iz Zagreba, poznata kao Moni Le Fleur. Od ukupno 152 vozila koja su sudjelovala na mitingu nagradom "Super trashy car" nagrađeni su Plymouth Hot Rod iz 1934., Mercury Comet wagon iz 1960., Pontiac Star Chief iz 1958. te Cadillac De Ville iz 1965. godine. Tradicionalno, igrala se i tombola koju je osvojila Helena Budišćak iz Jastrebarskog koja je kao najsretnija među posjetiteljima kući otišla s unikatnim američkim custom biciklom.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: Danijel Blažeka, Miha Kacafura, Natalija Borjan