Prvih 35 godina automobilskih izložbi u Hrvatskoj

U susret ovogodišnjeg Zagreb auto showa kratko ćemo se prisjetiti prvih 35 godina organiziranih izložbi automobila u Hrvatskoj. Ove prve međunarodne izložba automobila bile su preteča kasnijim izložbama automobila te specijaliziranim tematskim sajmovima pa i današnjem Zagreb auto showu.

Prvi auto-salon u Hrvatskoj održan je u Zagrebu od 11. do 15. kolovoza 1924. godine kao Međunarodna izložba automobila u organizaciji tadašnjeg Zagrebačkog zbora, a današnjeg Zagrebačkog Velesajma. Već prva izložba pokazala je sve novosti tadašnje svjetske automobilske industrije, a tim putem nastavilo se i idućih godina. Izložbe su desecima tisuća ljubitelja automobilizma omogućavale da prate razvoj svjetske motorne industrije.

U godinama nakon Drugog svjetskog rata ovaj je auto salon bio jedna od rijetkih spona s međunarodnom automobilskom industrijom i stimulans za razvoj vlastite proizvodnje motornih vozila. Stručnjaci su tu mogli promatrati, pratiti i učiti na izloženim eksponatima. Zagrebački međunarodni auto-salon od svojih početaka do danas oduvijek je bio barometar stremljenja i uspjeha te najbolji pokazatelj gospodarske situacije u državi.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografija: Vozač