Prvenstvo Hrvatske 1956.

Prvenstvo Hrvatske za 1956. godinu održano u Opatiji pokazalo je mnoštvo zanimljivih vozačkih akcija, ali i istaknulo nekolicinu vozača koji su zasigurno nakon ovog nastupa nastavili svoj razvoj u trkače u pravom smislu te riječi.

Prvenstvo se vozilo u nekoliko kategorija, no najveću pažnju izazvala je trka vozača istih Puch – Tomos motora koja je sa 16 sudionika bila najveća. Kako su pravo sudjelovanja imali i iskusni trkači i početnici te su zajedno nastupali ovo je prvenstvo obilježio i jedan nesretan slučaj koji je srećom ipak završio dobro.

Iskusni Boško Šnajder jurio je stazom u svom BMW-u RS baš kao i svi iskusni trkači no kada je Rudolf Štiglić koji je bio početnik, i prvenstvo mu je predstavljalo tek priliku za sportsko iživljavanje jednom godišnje, uočio da mu se Šnajder približava podsvjesno je reagirao sklanjanjem u desnu stranu. Šnajder je lijevom prikolicom očešao kotač desne prikolice Štiglića koji je onda još više poletio u desnu stranu, očešao stijenu i ponovno se vratio na stazu. U tom trenutku Šnajder je već bio ispred Štiglića pa ga je Štiglić dohvatio svojom prikolicom odostraga. Prevrtanje, strka, poprilična materijalna šteta na Šnajderovom motoru i nekoliko ozljeda rezultat su ove nesreće koja samom srećom nije završila još gore.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"