Prvenstvo Hrvatske 1955.

Trka za Prvenstvo Hrvatske iz 1955. godine održana je na stazi u Preluci kod Opatije 25. rujna. Bilo je to vrijeme kada se naš moto-sport nalazio na prekretnici te je bila nužna preorijentacija sportske politike.

Doba je to kada je Trka za nagradu Jadrana izrasla u snažnu utrku s nastupima vozača s iznimno jakim vozilima prerastavši tako nacionale okvire. No unatoč takvim okolnostima te činjenici da na Prvenstvu Hrvatske nije bilo jake konkurencije staza u Preluci pokazala je lijepe vožnje i izazvala veselje i oduševljenje sudionika i gledatelja.

Ukupno je sudjelovalo 103 natjecatelja koji su ovom prilikom mogli dati oduška svojoj strasti. Posebno se istaknuo Boško Šnajder u svojoj BMW prikolici iz kluba „Miramare“ pokazavši se vrsnim vozačem. Najbolji ukupni rezultat postiglo je AM društvo „Miramare“ iz Zagreba te je osvojilo prijelazni pokal sponzora „Jugopetrola“.

Drugom mjesto podijelili AMD Karlovac i AMD Zagreb s istim brojem bodova. Riječko društvo „Preluk“ koje je sa samo 5 sudionika osvojilo prva 3 mjesta u kategorijama Sport postiglo je značajan uspjeh i našlo se tako na trećem mjesto ukupnog poretka.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"