Prve izložbe automobila u Hrvatskoj

Prvi auto-salon u Hrvatskoj održan je u Zagrebu od 11. do 15. kolovoza 1924. godine. Bila je to Međunarodna izložba automobila u organizaciji Zagrebačkog zbora, današnjeg Zagrebačkog Velesajma.

Ambicije su od starta bile velike jer je i Zagreb poput drugih velikih gradova želio redovito organizirati velike salone automobila. Na prvom auto-salonu najzastupljenije su bile tvornice Gräf i Stift iz Beča, Laurin i Klement iz Mladá Boleslave i Tatra. Već iduće godine organizirana je druga po redu izložba, od 8. do 20. kolovoza, ovog puta sa zapanjujuće velikim odazivom stranih proizvođača.

Sudjelovali su Buick, Chevrolet, Ford, Hudson-Esex, Lincoln, Oakland, Austro-Daimler, Austro-Fiat, Gräf i Stift, Puch, Steyr, Berliet, Citroën, Renault, Talbot, Benz, NAG, Opel, Škoda, Tatra, Ansaldo, Bianchi, Fiat, Lancia, Isotta-Franchini i OM. Osim po broju proizvođača koji su sudjelovali ovaj, drugi po redu, salon bio je značajan i po ukupnom broju izloženih automobila.

Izloženo je bilo ukupno 88 automobila. Pored automobila izlagali su se i motocikli i to njih 18 među kojima su se našla dva trkaća i dva turistička motora Zenitha, po jedan Puch i Raleigh itd. Međunarodna izložba automobila iz 1924. godine bila je preteča kasnijim izložbama automobila i specijaliziranim tematskim sajmovima.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"