Prve cestovne moto trke

Pedeset godina od osnutka prvog auto-moto kluba u Hrvatskoj održane su i prve cestovne moto trke. Bilo je to 1956. godine, a trke je organiziralo Auto-moto društvo „Ivan Malek Gajer“ iz Preloga.

Trke su održane povodom proslave 50 godina od osnutka prvog auto-moto kluba u Hrvatskoj te osnivanja novog kluba u Donjoj Dubravi. Na trkama je sudjelovalo 25 vozača iz auto – moto društava iz Ludbrega, Varaždina, Koprivnice i Preloga. Kružna staza u dužini od 8 km išla je kroz tri sela, a na pojedinim dionicama bila je izrazito teška s više oštrih zavoja na kojima su vozači pokazali svo svoje umijeće.

Prvo mjesto u kategoriji do 125 ccm osvojio je Ivan Žerjav s Puchom iz AM Donja Dubrava. Njegova prosječna brzina bila je 68,56 km/h. U kategoriji 150-200 ccm prvo mjesto postigao je Bogdan Gerić iz Ludbrega na Tomosu 175 ccm s prosječnom brzinom od 63,18 km/h. Gerić je odnio pobjedu i u kategoriji od 250 ccm, dok je u skupini od 350 ccm prvo mjesto zauzeo Ivan Remenar iz Varaždina. Ljudevit Zadravec iz Varaždina pobijedio je u kategoriji od 500-750ccm. Najzanimljivije trke bile su one Tomosa od 250 ccm. Bili su to ujedno i najbrži dvotočkaši utrka, a do prvog mjesta odvozio je Josip Zigmund s prosječnom brzinom od 73,2 km/h. Kao i danas i tada je ovo bio najbolji način za promociju ove vrste sporta, klubova te tehničkih dostignuća.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"