Problem prometne sigurnosti '57. – '58.

Od prve pojave automobila do danas promet kontinuirano i ubrzano raste iz dana u dan. Povezano s tim dolazi i do značajnog broja nesreća.

Ponekad je broj prometnih nesreća rastao mnogo brže od porasta prometa na našim cestama. To znači da je subjektivni faktor bio i jest mnogo važniji i ozbiljniji uzrok nego što je porast prometa.

Kada se gleda statistika prometnih nesreća za 1957. godinu vidljivo je da je gotovo svaki dan netko izgubio život u prometnim nesrećama te da je svakog dana povrijeđeno pet osoba. U mnogim slučajevima vozači su mogli pridonijeti smanjenju prometnih nesreća i doprinijeti unaprjeđenju sigurnosti u prometu. Ponekad je razlog neiskustvo, ali mnogo češće neopreznost i nekolegijalnost prema ostalim sudionicima u prometu.

Od 2716 nezgoda u 1957. godini 242 tj. 8,91% uzrokovano je nepažnjom vozača. Prateći statistiku 1957. i 1958. vidimo kako je drugi veliki problem nepoštivanje znakova tj. prometna nekultura. Nadovezati ćemo se kako je sve navedeno i danas veliki problem jer neki jednostavno ne shvaćaju kako su propisi i znakovi tu da bi osigurali sigurnost u prometu i sačuvali živote i imovinu.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografija: Promet i vozač