Povratak u povijest zagrebačkog AMD „Zanatlija“

Prvenstvo za automobile i motorkotače u organizaciji AMD „Zanatlija“ održano 14. travnja 1957. godine odvilo se unatoč vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama.

Prvenstvo za automobile uspjelo se održati prema planiranom rasporedu, dok je trasa za motorkotače morala biti izmijenjena jer je na Sljemenu napadalo 25cm snijega te je temperatura bila niskih -4. Automobilisti i motoristi vozili su stazom Zagreb – Kašina – Laz – Stubičke Toplice, ali je u Stubičkim Toplicama dodana terenska dionica za motorkotače.

Dodana dionica u dužini od cca 1km kombinirala je različite, za vožnju iznimno teške, terene poput uspona kroz klanac, naglog spusta kroz uvalu, prijelaza preko blata i potoka. Naravno, na ovakvom terenu do izražaja je došla snalažljivost i spretnost vozača.

U drugom dijelu prvenstva održana je vojno-patrolna vožnja Stubičke Toplice – Podsused koju su unatoč lošoj cesti i ruti dugoj 45km svi vozači odvozili bez iti jednog kaznenog boda. U klasi automobila do 1 000ccm pobjeda je pripala Vladi jakušiću, dok je u klasi preko 1 000ccm pobjednik bio Stjepan Vazdar. U kategoriji motocikala do 175ccm prvi je bio August Švigir, a u klasi motocikala preko 250 ccm August Havel.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"