Osnivanje Auto-moto saveza Hrvatske

Nakon što se pokazalo kako Republikanski odbor za automobilizam i motociklizam Hrvatske ne uspijeva nadvladati vlastite probleme zbog kojih su se članovi odbora i sekretari konstantno mijenjali isti je raspušten te je 17. listopada 1948. godine osnovan Automobilsko motociklistički savez Hrvatske.

Osnivanjem Saveza odnosi u društvima počeli su se dovoditi u red. Krajem 1948. godine postojalo je 18 društava i to Bjelovar, Beli Manastir, Daruvar, Dubrovnik, Karlovac, Koprivnica, Ludbreg, Matulji, Osijek, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Zagreb, Zlatar, Varaždin, Sisak, Opatija. Članovi društava posjedovali su ukupno 144 automobila i 1119 motorkotača od čega je 29 automobila i 49 motorkotača bilo u vlasništvu društava.

Tijekom 1949. godine Auto-moto saveza Hrvatske bio je još aktivniji pa je do kraja godine bilo 32 društava, 16 auto-moto grupa, a osnovano je i 6 radiona pri društvima. Na tečajevima za vozače amatere osposobljena su 1802 vozača automobila i 851 vozač motocikala. Nadalje, održano je 17 ocjenskih vožnji, 20 auto-moto trka, 34 mitinga i 82 predavanja. U nešto više od godinu dana rada Saveza kao jedina slabost isticala se mana što je u radu Saveza sudjelovao mali postotak žena, svega 1%. Mlađe generacije također nisu bile dovoljno uključene u društvima u to vrijeme.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografija: Saobračaj