Što je oldtimer vozilo?

Sama pomisao na oldtimer vozilo, asocijacija je na prekrasne primjerke kojima se divimo kada god ih ugledamo.

Najčešće ih srećemo prigodom Oldtimer rally-a i drugih okupljanja povijesnih vozila, kako glasi i službeni naziv za ove automobile. A da li je sve tako idilično i jednostavno kao što se na prvi pogled čini? Ono što se najčešće ne vidi, a samim time i ne zna, je dugačak put od nabave oldtimera do dovođenje u stanje za vožnju odnosno registraciju.

Tek tada možete započeti uživati i s ponosom ga prezentirati. Stoga krenimo redom. Oldtimer je motorno vozilo proizvedeno prije trideset i više godina, koje je radi njegovanja povijesnih naslijeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku, te koje se ne koristi u svakodnevnom prometu, a koje je po pravilniku hrvatskog oldtimer saveza razvrstano u kategoriju starodobnih vozila. Ovim Pravilnikom hrvatskog oldtimer saveza uređuje se postupak vrednovanja i razvrstavanja vozila u kategoriju starodobnih vozila, ali i izdavanja Identifikacijske isprave i vođenja jedinstvenog registra starodobnih vozila.

Starodobno (povijesno) vozilo odnosno oldtimer je mehanički pokretano, izrađeno prije više od trideset godina, ispravno, očuvano ili ponovno obnovljeno u istovjetnom stanju kao i izvorno vozilo, koje se ne koristi u svakodnevnom prometu na cesti i kojem se može na zahtjev izdati FIVA identifikacijska kartica, a služi njegovanju kulturnih i tehničkih tekovina.

Pravilnikom hrvatskog oldtimer saveza uređuje se postupak vrednovanje oldtimer vozila, što u osnovi obuhvaća pregled vozila i dokumentacije, te utvrđivanje izvornosti. Nakon toga ide postupak ocjenjivanja, bodovanja i kategorizacije vozila, ali i njegovih dijelova i sklopova.

Svrha ovog Postupnika je razvrstavanje oldtimer vozila u kategorije prema kriterijima i mjerilima međunarodne organizacije odnosno udruge nacionalnih saveza, a u skladu s propisima Republike Hrvatske. Postupak vrednovanja i razvrstavanja provodi Ovlašteni savez na zahtjev vlasnika vozila. Vrednovanje i razvrstavanje vozila u kategoriju oldtimer provodi se prema starosti, tehničkim karakteristikama i sačuvanosti vozila. U oldtimer vozila spada automobil, autobus, kamion, traktor, motorkotač i motorkotač s prikolicom.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Oldtimer klub Zagreb