Oldtimer rally u čast sv.Duje

U čast sv. Duje Klub klasičnih automobila Split održao je tradicionalni oldtimer rally. I ove godine rally je započeo s okupljanjem i predstavljanjem oldtimera na Trgu Gaje Bulata ispred zgrade HNK.

Odabir mjesta okupljanja bio je uvjetovan zauzetošću splitske Rive na kojoj su se osim procesije održavali brojni prigodni programi Sudamje. Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, utemeljena još 1893. godine, pokazala se kao idealna kulisa za ovakvu prigodu tako da su prekrasni primjerci automobila još više došli do izražaja. Jedino što je prostor ispred zgrade ipak bio pomalo pretijesan za prikazati preko 20 automobila koliko ih se ovom prigodom sakupilo. Najzastupljeni modeli bili su već po tradiciji Mercedesi, zatim modeli Fiata i to od legendarne Ballile preko Fiata 500 model nuova do čak 2 modela 124 spider.

Brojne su bile i VW Bube, a američku auto industriju predstavljali su prekrasni primjerci Corvette i Ford Mustanga, dok je Citroen imao dva predstavnika i to Spačeka i model Mehari. Osim Opel Kadeta bio je tu i Golf s neobičnom prikolicom, te model BMW i Alfa Romeo. Od motocikala kasnije se pridružio jedan Tomos. Druženje je nastavljeno vožnjom kroz grad do lukobrana u splitskoj luci, gdje su poredani oldtimeri pružali prekrasnu sliku, s panoramom Splita u pozadini. Nakon predaha, sudionici su otišli do Stobreča gdje je održano oldtimersko takmičenje u kategorijama točnost i brzina. Suret je završio ručkom uz dodjelu diploma i pehara.

Tekst: Željka Radić diplomirani konzervator-restaurator