Održavanje karoserije

Donosimo vam savjete Autokaroserije Zagreb o pravilnom održavanju karoserije, naročito službenih vozila i autobusa, radi osiguranja njihove trajnosti.

Kada je vozilo u garažirano, naročito nakon dužih putovanja, karoseriju je važno pregledati i očistiti. Potrebno je obratiti pažnju na spojne vijke i po potrebi ih pritegnuti. Tijekom vožnje važno je voditi računa o dozvoljenom opterećenju i toga se pridržavati, a ne preporučuje se ni ustupanje vozila drugim vozačima na korištenje. Osim toga nužno je pravilno održavanje laka koji je izložen stalnim vanjskim utjecajima. Pri pranju vozila treba koristiti dovoljne količine vode i prskati je u finom mlazu, a sve prljavštine ukloniti čistom spužvom.

Spužvu je važno dovoljno često ispirati kako se ne bi zadržala tvrda prašina koja može oštetiti lak. Potom se sve očisti jelenjom kožom i tek kada je lak potpuno suh karoserija se može polirati. Međutim, ne smije se polirati ako je lak ugrijan pa stoga nikada ne polirajte na suncu. Za visoki sjaj poliranje je najbolje vršiti suhim i čistim flanelom. Postoji i vrlo jednostavan trik kojim možete ispitati stanje laka karoserije vozila. Krov, blatobran ili neku drugu veću površinu polijte čistom vodom i nakon nekoliko minuta promatrajte kako će se voda ponašati na laku. Ako se voda jednolično razlije po površini to je pokazatelj kako je lak hrapav i porozan pa zadržava vodu, drugim riječima nije uredno održavan. Ukoliko se voda nejednolično razlije po površini i brzo se skuplja u kapljice koje se kotrljaju s površine to je znak kako je lak pravilno održavan te površina dobro odbija vodu.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.