Održan 13. Oldtimer Auto Rally u Splitu

Splitski Oldtimer Auto Klub tradicionalno sredinom svibnja organizira Auto rally. Prema programu događanja i 13. po redu Auto rally započeo je na uobičajenoj lokaciji pored stadiona na Poljudu gdje su se okupili svi sudionici.

Ubrzo se na postavljenoj stazi održao ispit točnosti i spretnosti. Obzirom da je splitski rally u Kalendaru susreta Hrvatskog oldtimer saveza pod budnim oko povjerenika vozači su skupljali bodove za prvenstvo HROS-a.

Uz domaćina i organizatora rallya, Splitski Oldtimer Auto Klub, sudjelovali su i članovi oldtimer Kluba Zadar koji su bili zastupljeni s vozilima Alfa Romeo GT iz 1970., Fiat 124 sport iz 1972. i BMW serije 6 Morris Oxford iz 1963. Predstavnici Splitskog Oldtimer Auto Kluba bili su: dva MG-a iz '66. i '68., Jaguara XJS COUPE iz 1982., Porsche 944 iz 1982., Volvo karavan Mercedes iz 1973., Fiat 500 i kao gosti VW Buba cabrio Renault 5 Turbo iz 1982. te Triumph TR6 iz 1973. Nakon završenih ispita točnosti i spretnosti startao je rally u dužini od 200 km sa zadanim vremenom na ruti Split - Baška voda.

Novinarska ekipa iz naše redakcije također je sudjelovala u promotivnom dijelu rallya vozeći se u Morganu model 4/4. Ovaj veoma zanimljiv i nesvakidašnji automobil dodatno je izazivao pažnju cijelim putem rallya.

Mnogim znatiželjnicima morali smo objašnjavati kako se radi o unikatnom sportskom automobilu Morgan koji se i danas kao prije 107 godina ručno izrađuje. Primjerak koji smo vozili je automobil star nešto više od godine dana. Opremljen je modernim motorom, ali ugrađeni ispušni sustav proizvodi zvuk motora koji u potpunosti odgovara izgledu automobila, odnosno kao da je star preko 100 godina. Završni dio rallya išao je atraktivnim dijelom rute uz more sve do Baška vode, koja je već tradicionalno domaćin rallya kada ga organizira Splitski Oldtimer Auto Klub.

Nakon evidencije i dolaska sudionika, svi automobili poredani su na rivi gdje su pružali prekrasnu sliku na zadovoljstvo domaćina i njihovih gostiju. Na kraju su objavljeni rezultati i proglašeni pobjednici, a to je Splitski Oldtimer Auto Klub, a od pojedinaca Dragan Gančević s automobilom Porsche 944 iz 1982.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.