Odredbe za cestovni promet iz 1914.

Pojavom prvih automobila ukazala se potreba za organiziranjem cestovnog prometa kako bi promet tekao glađe te se izbjegle potencijalne nesreće.

Redarstvenici koji su postojali na ulicama nisu bili dovoljni za uvođenje prometnog reda jer zapravo nisu bili ni obučeni za takvu djelatnost. Do oblikovanja i izdavanja Odredbi za cestovni promet svi su se kretali kako su htjeli i stranom kojom su htjeli, a u „Hrvtaskom automobilnom listu“ iz siječnja 1914. godine vidimo da su i tada imali problema s vozačima koji su voljeli brzu vožnju.

U svrhu poboljšanja javnog prometa, a na molbe i zahtjeve automobilista, izdane su odredbe za cestovni promet koje je Automobilni list objavio u ožujku 1914. Odredbama je definirano kako vozila za prevoženje tereta moraju imati kotače od minimalno 6 cm širine te s lijeve strane natpis s imenom i prezimenom vlasnika i njegovim prebivalištem. Natpis su morala imati i sva druga vozila u vlasništvu poduzetnika kao i gospodarska i seoska vozila koja su se bavila prijevozom. Tijekom noći sva su vozila morala imati upaljeno jedno svijetlo smješteno na lijevoj strani. Obzirom da se u to vrijeme u gotovo cijeloj monarhiji (izuzev Tirola) vozilo lijevom stranom i na našim je područjima usvojen isti raspored vožnje – „lievo se vozi, desno ugiblji“.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Automobilni list