Natjecanje u Karlovcu 1956.

Ocjenska vožnja za automobile i motocikle održana 27. kolovoza 1956. godine koja se vozila sa startom i ciljem u Karlovcu te ispitima spretnosti u Ogulinu privukla je stotinjak sudionika i brojnu publiku koja je sa zanimanjem pratila svaki njihov korak od početka priprema do cilja.

Vozilo se trasom: Karlova – Veljun – Primišlje – Plavča draga – Josipdol – Ogulin – Zdihovo – Karlovac. Na startu u Karlovcu u 6.00h krenulo je 106 automobila i motocikala da bi već u 8.00h bili u Ogulinu gdje je održan ispit spretnosti. Nakon odmora u 14 sati se nastavila vožnja posljednjom dionicom preko Zdihova do Karlovca. Staza je zbog raznolikosti terena i kvalitete od vozača tražila iznimne vozačke sposobnosti, ali i izdržljivost te strpljivost.

Najzahtjevnija etapa bila je Veljun – Ogulin – Zdihovo. Gledajući timove najuspješniji plasman ostvario je tim AMD Zanatlija u sastavu Vladimir Jakušić, Dragutin Karaši i Marko Kraljević. Među automobilima, u kategoriji iznad 1300ccm prvo mjesto osvojio je Milovan Rodica iz AMD Preluk iz Rijeke.

U kategoriji do 1300ccm prvak je bio Josip Tomić također iz AMD Preluk. Među automobilima do 1000ccm prvo mjesto pripalo je Danri Saletnigu iz AMD Matulji, dok je u klasi do 500ccm prvo mjesto osvojio Vladimir Jakušić, član AMD Zanatlija. MU kategoriji motora s prikolicom iznad 500ccm pobjednik je bio Zvonko Crček iz AMD Miramare, a u klasi do 500ccm Dušan Štemberger iz AMD Matulji.

Među motorima u klasi do 750ccm na prijestolje se popeo August Havel iz AMD Zanatlija, u klasi do 350ccm Mirko Košir iz AMD Preluk, a u klasi do 125ccm Josip Radenić iz AMD Miramare.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografija: Saobraćaj