Ljepota speedwaya u Osijeku

Dvodnevna motoristička priredba održana na trkalištu osječkog stadiona 1955. godine bila je prvorazredan događaj za sve ljubitelje moto sporta.

Ovaj događaj na jednom je mjestu okupio najbolje majstore iz Njemačke, Austrije i tadašnje Jugoslavije. Prvi dan natjecanja vozila se utrka za plasman na polufinale svjetskog prvenstva kojom se biralo osam najboljih. Drugi dan vozile su se dvije utrke - „Nagrada Auto-moto saveza Hrvatske“ i „Nagrada grada Osijeka“. U iznimno jakoj konkurenciji sjajan uspjeh postigli su vozači pod zastavom Jugoslavije plasiravši se u polufinale svjetskog prvenstva.

Odličnim majstorima speedwaya pokazali su se Šnjarič, Medved, Drago i Branko Regvart zauzevši od 4 do 8 mjesta na ljestvici. Prva tri mjesta zauzeli su nijemci Karl Kiendl, Alfred Abertl i Sebastian Wiesent. Zvijezda drugog dana natjecanja bio je najbojli europski vozač speedwaya Kamper. Osim što je zasluženo osvojio „Nagrada grada Osijeka“ zadivio je sve prisutne svojim vratolomijama. U natjecanju za „Nagrada Auto-moto saveza Hrvatske“ zatajio mu je motor pa je pobjedu morao prepustiti Branku Regvartu.

Na ovaj veliki sportski događaj došli su gledatelji i izvan Osijeka kojih je prva dan bilo oko 8 000, a drugi dan nešto manje, svega 4 500. Bila su to dva dana čistog užitka jer su svojom srčanom vožnjom natjecatelji zaista pokazali svu ljepotu speedway utrka.

Tekst: Željka Radić diplomirani konzervator-restaurator
Fotografije: Saobračaj