Kultni opatijski zavoj

Tijekom povijesti međunarodnih trka u Opatiji slavni opatijski zavoj stekao je kultni značaj. Komentatori su izvještavali upravo s „opatijskog zavoja“, a ujedno je to bilo i mjesto na kojem se, uz cilj, okupljalo najviše gledatelja. Uz opatijski zavoj komentatori su izvještavali i s riječkog i matuljskog zavoja.

Na opatijskom zavoju okupljala se najveća masa gledatelja obzirom da je zbog svog prirodnog položaja, koji je bio znatno viši od starta i cilja, nudio idealan pogled na utrku. Moglo bi se reći da je to bila prava prirodna tribina.

Naime, na tom dijelu staze cesta je duboko usječena u stijenu visoku 6 – 7 m te se diže visoko iznad ceste i proteže u dužini od gotovo 2 km uz cestu. Na tisuće ljudi penjalo se na stijenu kako bi uhvatilo što bolji položaj s kojeg se pružao pogled na start i cilj te dobar dio staze prije i poslije cilja. Osim toga, „opatijski zavoj“ je nudio izvanredan pogled na vozače. Vozači su tu stizali u punoj brzini da bi se vrlo polagano provukli kroz oštri zavoj i potom ponovno ubrzavali u smjeru matuljskog zavoja.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"