Izložba „Automobil – kultura mobilnosti“

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u Zagrebu (Savska cesta 18), u ponedjeljak 11. siječnja otvorena je izložba „Automobil – kultura mobilnosti“.

Izložba autorice dr. sc. Jasna Galjer, redovne profesorice na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavlja Zagreb kao urbano središte i Hrvatsku kao sredinu bogate kulturne povijesti, sagledane kroz automobila.

Izložba će predstaviti ključne događaje hrvatske kulturne povijesti, kao što su izložbe automobila na Zagrebačkom zboru, Concours d'elegance, međunarodne automobilske utrke i djelovanje automobilističkog kluba te osoba koje su s njime bile povezane. Neki od eksponata ovom su izložbom po prvi puta prezentirani hrvatskoj javnosti poput arhivske građe koja je do sada bila nedostupna u privatnim kolekcijama. Od automobila izloženi su Ford T iz 1922., Hansa 1100 iz 1939., Citroën DS iz 1966. te Jaguar E type Ser 2 iz 1969. godine. Osim automobila javnosti će biti prezentirani i reklamni oglasi iz novina i časopisa, plakati, filmovi i fotografije te odjeća i modni pribor koji ilustriraju ulogu automobila u nastajanju urbane kulture.

Izložbu možete razgledati sve do 06. ožujka i to od utoraka do petaka u vremenu od 10 do 19 sati ili subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Ponedjeljkom i praznikom muzej je zatvoren. Cijena ulaznice iznosi 15 KN, a za djecu do 7 godina ulaz je besplatan.

Tekst: Lovre Bilić mag.soc.
Fotografije: Tehnički muzej