Prvi „In memoriam Ivan Đani Šverko“

Nakon što nas je prošle godine napustio jedan od najboljih automobilista u povijesti bivše zemlje, Ivan Đani Šverko, 15. studenoga obilježena je prva godišnjica njegove smrti susretom „In memoriam Ivan Đani Šverko“. Susret je održan u njegovom rodnom Buzetu uz podršku njegove kćerke Mile koja je samu organizaciju povjerila Oldtimer klubu Riječka Fićo Scena. Uz OTK Riječka Fićo Scena u organizaciji je sudjelovao i Grad Buzet.

Susret je okupio 66 oldtimer vozila, a veliko a okupioa jao dan kada skada se iznenađenje skupa bio je Đanijev Abarth 1000 TCR. S Abarthom je Đani nizao pobjede gdje god se pojavio te je s njim i stekao i najveću slavu. Posljednjih mjeseci na Abarthu se marljivo radilo.

Tim ljudi sedam je mjeseci radio na restauraciji kako bi legendarni Abarth bio spreman pokazati se Đanijevim poklonicima na prvu godišnjicu njegove smrti. Zanimljivo je i da je ovo jedini originalni Abarth 1000 TCR na području bivše Jugoslavije. Još jedna zanimljivost vezana je za datum održavanja susreta, naime 15. studenog odabran je kao dan kada je Đani pokopan, a ono što je zanimljivo je da je na taj dan ujedno i rođendan Carla Abartha, oca Đanijevog voljenog Abartha.

U Narodnom domu u Buzetu priređena je i izložba Đanijevih og je i izložboedmetaafije za datum održavanja susreta, naime fotografija, pehara, medalja i diploma.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: Facebook „In Memoriam: Ivan Đani Šverko 1941.-2014.“