Godina stvaranja auto moto društava

Krajem 1946. godine na snagu su stupile nove smjernice za daljnji razvoj automobilizma i motociklizma u Hrvatskoj donesene na savjetovanju Saveznog odbora s republikanskim odborima. Time je prvim auto moto organizacijama dodijeljena zadatak da educiraju vozače amatere te dana inicijativa za otvaranje auto škola.

Početkom 1947. godine održavaju se prve osnivačke skupštine prvih auto moto društava u Hrvatskoj i to: AMD Bjelovar, AMD Slavonski Brod, AMD Osijek, AMD Split i AMD Zagreb. Međutim rad društava još nije u potpunosti osmišljen i nema planskoga rada što onemogućava ikakvu pomoć društvima, ali i njihovu kontrolu. U srpnju 1947. godine na savjetovanju sekretara komisija Tehnika i sport donesena je odluka o polugodišnjem planu rada i razvitka društava što je bio do tada najveći uspjeh.

Nadalje na temelju odluka donesenih na ovom savjetovanju društva su dobila prijeko potrebnu pomoć u materijalnim sredstvima. Prva pomoć stigla je od JNA koja im je dodijelila vozila. Sada su društva mogla organizirati radionice na kojima su se popravljala ova vozila. Koncem 1947. osnivaju se nova društva u Daruvaru, Koprivnici, Rijeci i Zlataru.

Tekst: Lovre Bilić mag.soc.
Fotografije: Saobračaj