Dvije utrke u jednom danu

Dana 11. kolovoza 1957. godine i Bjelovar i Dugo selo bili su domaćini utrka. Bio je to velik dan naročito za one vozače kojima je uspjelo sudjelovati na obje utrke unatoč udaljenosti od 200km.

Naime, u Bjelovaru su se utrke održale u jutarnjim terminima, a u Dugom selu kroz popodne pa su najveći zanesenjaci stigli na obje. U Bjelovaru su se natjecali Nemet Mladen iz AMD Ludbreg, Marković iz AMD Koprivnica te Štagljar i Fleiss. Međutim, utrka nije bila nimalo pravedna obzirom da su Štagljar i Fleiss vozili specijalne SGSS Tomose od 250 ccm nasuprot Nemetu i Markoviću s SGS Tomosima.

Bio je to veliki propust organizatora i sudaca jer zbog velike razlike u jakosti ovih motora oni nikako nisu smjeli zajedno startati. Poredak je logično bio Štagljar, Fleiss, Nemet, Marković. Isti propust ponovio se i u Dugom selu. Ondje su uz Štagljara, Fleissa, Nemeta i Markovića, pristigle iz Bjelovara, nastupili Josip Žigmund iz AMD-a Prelog, Božo Gredičak, AMD Oroslaje, Malović AMD Dugo selo i vozači Rade Končara. Konačni poredak bio je: 1. Štagljar, 2. Fleiss, 3. Žigmund. Zbog nerazmjernih snaga motora poredak je opet bio upitan. No, treba istaknuti kako je usprkos tome Žigmund pokazao veliku smjelost u vožnji pa je za Fleissom zaostao samo 0,24min unatoč Fleissovom mnogo jačem motociklu.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Saobračaj