Dolazak francuskih pustolova u 74 spačeka u Hrvatsku

Hrvatskog 2cv Citroen Kluba pod pokroviteljstvom Grada Samobora u četvrtak 12. svibnja dočekati će i ugostiti ekspediciju francuskih entuzijasta i pustolova u 74 spačeka (160 članova posade) u sklopu „2cv (Spaček) Raid Dunav 2016“.

Naime, radi se o atraktivnim Spačecima posebno pripremljenim za zahtjevne terene koji će u devetnaest dana proći prvenstveno neasfaltiranim cestama kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Srbiju. Veselu kompoziciju u stopu prate džipovi sa serviserima te čak tri tegljača s nužnim zamjenskim dijelovima. Na putovanjima biraju prvenstveno makadamske ceste, nastoje noćiti u kampovima, i to pod šatorima, a vrijedi naglasiti kako je najmlađe vozilo u koloni 35 godina star spaček, dok su najstariji pustolovi 85-godišnji supružnici.

Na povratku prema Francuskoj točnije gradu Rennesu kao zadnja stanica u ovom dijelu Europe će im biti Samobor (prostor bivše vojarne Taborec) gdje će ih dočekati članovi Hrvatskog 2cv Citroen Kluba te predstavnici Grada Samobora. Predviđeno trajanje ovog okupljanja je od 8:00 do 10:00 sati. Ovim okupljanjem prikazati će se poseban životni stil zaljubljenika u ovaj automobil te upoznati hrvatsku javnosti s veličinom i značenje činjenice da se Svjetski susret Spačeka 2019. godine održava u Hrvatskoj.

Tekst: Željka Radić diplomirani konzervator-restaurator