Cestovno prvenstvo hrvatske u Karlovcu

Za kraj sezone utrkivanja 1957. godine u listopadu je voženo zadnje natjecanje za tu godinu Cestovno prvenstvo hrvatske u Karlovcu. Unatoč poodmaklom terminu, 27. listopada, prvenstvo je bilo jako uspješno organizirano. Karlovačke trke tako su otkrile mnogo novih imena, a treba spomenuti kako je osim Tomosa, sudjelovao i dobar broj Pretisa što je navijestilo dolazak novih generacija.

U nacionalnoj klasi od 250 ccm dominirao je taktički i tehnički Splićanin Ante Trumbić, dok je njegov najveći konkurent Zadranin Lolić ispao iz borbe. U klasi od 350 ccm startalo je najviše natjecatelja te je to bila najnapetija utrka s promjenama u vodstvu pred sami kraj utrke. U kategoriji od 125 ccm borba se vodila između Bjelovarčanina Križana na Puchu i Gradiškog iz Zeline na NSU-u. Kakva je to bila borba govori podatak da je Križan pobijedio s razlikom od samo jedne sekunde. Utrka automobila bila je također zanimljiva s čak 11 vozila na startu. Dominirao je Milovan Rodica u Alfi koji je brzo odmakao svojim konkurentima i zaslužio prvo mjesto. Za drugo mjesto vodila se borba između Zagrepčanina Ivana Zamagne u Opel Rekordu i Riječanina Hinka Kolacia u Lanci. Konačan poredak bio je: 1. Rodica, 2. Zamagna, 3. Kolacio.

Bio je ovo velik dan za Auto-moto društvo Karlovac, ali i grad Karlovac, koji su pokazali kako su dorasli organizirati i osigurati cestovnu utrku u samom centru grada.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Saobračaj