BRDSKA UTRKA NA SLJEME 1955.

Udruživanjem zagrebačkih auto-moto društava Zagreb je 1955. imao veliku brdsku trku za serijska vozila koja je pokazala ovaj sport u njegovom najidealnijem obliku.

Priliku za sudjelovanje imali su svi jer se radilo o amaterskom natjecanju pa je bilo prijavljeno čak 100 automobilista i motorista. Bila je to utrka organizirana s puno ljubavi i entuzijazma od strane članova društava.

Sudjelovali su automobili i motori svih marki i godišta, od 1929. do 1955., koji su dotjerani i ušminkani stigli na start. Profesionalni trkači Bočkaj, Štagljar i Šnajder također su sudjelovali u utrci sa svojim trkališnim „zvijerima“, ali ipak van konkurencije.

Dva najmlađa sudionika bili su šestogodišnjak Anton Soršak i desetogodišnjak Braco Marković koji su došli sa svojim očevima kao sudionici u vožnji motora s prikolicama. Trke su privukle mnoštvo gledatelja koji su došli osjeti miris benzina kad već nisu imali svoje vozilo s kojim bi sudjelovali.

Ova je utrka te davne 1955. bila značajna jer je pokazala kako se može organizirati dobra utrka koja nije tu isključivo zbog ubiranja novca od startnina već širenja moto sporta, druženja i fer natjecanja, a sve u skladu s materijalnim mogućnostima za razliku od tadašnjih profesionalnih trka.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"