Boško Šnajder

Boško Šnajder rođen 1921. godine u Jadranovu pored Crikvenice najtrofejniji je naš motociklist pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Natjecao se u kategoriji motocikla s prikolicom koja je u to vrijeme bila iznimno popularna. Svoj prvi nastup imao je 1949. godine s motorom marke BMW, a tijekom karijere bio je četrnaest puta prvak bivše države. Osim domaćih utrka vozio je i na inozemnim manifestacijama u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Švicarskoj itd.

Kategorija u kojoj se natjecao bila je iznimno zahtjevna u odnosu na vožnju klasičnog motocikla. Riječ je o timskom sportu pa su uz Šnajdera uvijek bili i njegovi suvozači u prikolici među kojima su se najduže zadržali Mladen Kitk, Pero Radinić, Stanko Šajnović i Stjepan Rogan. Tehnika vožnje zahtjevna je i iscrpljujuće te traži konstantno prebacivanje s jedne na drugu stranu i balansiranje suvozača. Suvozači tj. ekvilibristi uvijek su se smatrali posebnim egzibicionistima. Tijekom vožnje njihove kacige spuštaju se sve do 10-ak centimetara od asfalta i njihovi životi direktno ovise o svakom iznenadnom pokretu vozača.

Utrkivanje je bilo Šnajderova ljubav i hobi koji je sam financirao jer tada nije bilo sponzora, a motociklizam nikako nije jeftin sport. Tijekom dana je radio kao pilot JNA, dok su večeri i svi slobodni dani i godišnji odmori bili rezervirani za motor i mehaničarski kombinezon. Šnajderovi uspjesi još su veći kada se prisjetimo da je sve probleme na motociklu i prikolici morao rješavati sam sa svojim suvozačem.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Saobraćaj