Posjetili smo izložbu „Automobil – kultura mobilnosti“

Na ovim stranicama već smo pisali o dolasku prvog automobila u Hrvatsku, Prvom hrvatskom automobilnom klubu i počecima organiziranog hrvatskog automobilizma, a o svemu tome i još mnogo više možete saznati na izložbi „Automobil – kultura mobilnosti“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu koju smo i mi posjetili.

Autorica izložbe, dr. sc. Jasna Galjer, ovom izložbom propituje pitanje automobila kao kulturno-povijesnog fenomena i njegovu ulogu u afirmaciji modernizma i modernog načina života općenito.

Uloga automobila u nastajanju urbane kulture prikazana je kroz obilje reklamnih oglasa iz novina i časopisa, plakata, fotografija te odjeće i modnog pribora. U tom smislu ilustrirana revija Svijet imala je ključnu ulogu promovirajući suvremenu kulturu i označujući prekretnicu, kako tematski tako i u načinu prezentacije. Na izložbi je stoga prezentirano više sjajno grafički oblikovanih naslovnica i ilustracija ove revije. Osim mnoštva dokumenata i podataka o povijesti automobilizma u svijetu i u Hrvatskoj izložena su i četiri automobila koja su na sebi svojstven način obilježila povijest automobila u kulturološkom, tehničkom ili dizajnerskom aspektu - Ford T iz 1922., Hansa 1100 iz 1939., Citroën DS iz 1966. te Jaguar E type Ser 2 iz 1969. godine.

Riječ je primarno o automobilima koji su bili u upotrebi u Hrvatskoj te se ovdje i danas nalaze, potvrđujući činjenicu da je automobil na našim prostorima imao važnu društvenu funkciju jednako kao i u svjetskim razmjerima. Na izložbi ćete između ostalog saznati i kada i gdje je održana prva samostalna izložba automobila u svijetu, a kada u Hrvatskoj, kako je automobil od statusnog simbola privilegiranih postao "narodni automobil", zašto je u kulturnoj povijesti automobila pedesetih godina ključan događaj izložba organizirana u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 1951.

Možemo zaključiti kako je ovaj predmet čežnje i divljenja oduvijek odražavao opće stanje društva, a danas je zaista postao i nužan rekvizit modernog čovjeka. Izložbu možete pogledati sve do 06. ožujka i to od utoraka do petaka u vremenu od 10 do 19 sati ili subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Ponedjeljkom i praznikom muzej je zatvoren. Cijena ulaznice iznosi 15 KN, a za djecu do 7 godina ulaz je besplatan.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Tehnički muzej