Amerikanac u Hrvatskoj

Od svog predstavljanja 1964. godine Mustang je simbol američkog sna za mnoge. Ovaj sportski i elegantan automobil odiše stilom, snagom i strašću kojima je odmah osvojio kupce diljem svijeta. I danas je Mustang predmet želja mnogih, kako u novim izvedbama, tako i u povijesnim.

Svoj dječački san uspio je ostvariti Vlade Perić iz Žrnovnice pored Splita. Prije petnaestak godina nabavio je Mustanga linije koja se proizvodila od 1971. do 1973. godine. Po njegovom mišljenju ovaj model spada među najcijenjenije na tržištu oldtimera, naravno uz modele s početka produkcije.

Perić ga je u potpunosti obnovio, ali nije u svemu pratio izvorne karakteristike već je napravio klasičan „custom made“ primjerak s ugrađenom novom tehnologijom. Tako je između ostalog ugradio nove kočnice, naplatke, gume, podvozje, ali i motor. U originalni Cobra Mustang oznake 358 opremljen motorom obujma 5.8 litara ugradio je najjači odgovarajući motor zajedno s kardanom i mjenjačem od modela oznake 429 obujma 7 litara koji razvija 380 KS. S druge strane, unutrašnjost modela je većim dijelom vraćena u originalno stanje.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Mario Radić