AMD „Zagorac“ po kiši i blatu

Prva ocjensko terenska vožnja auto-moto društva „Zagorac“, održana 29. svibnja 1957. godine, bila je sve samo ne jednostavna i lagana. Bilo je to 90 km kiše, magle i blata.

Od prijavljenih 25 vozača, na startu se pojavilo njih 13, 4 automobilista i 9 motorista. Unatoč jako nepovoljnoj vremenskoj prognozi veterani društva odlučili su kako će se vožnja ipak održati no uz veliki oprez prilikom vožnje zbog otežanih uvjeta. Vozilo se stazom Krapina – Lepoglava – uspon Jesenje – Bednja – Trakošćan – Višnjica – dvorac Borl – Ptuj – Stog – Macelj – Krapina. Kiša čitavim putem nije popuštala pa je u konačnici utrka završila pravim pljuskom pozdravljajući ulazak vozača na cilj u Krapinu.

Tri najbolja automobilista s niti jednim kaznenim bodom bila su: Zvonko Bešenski sa Škodom, Josip Družinec također sa Škodom i Leonard Klasić za volanom Olympije. Među motoristima najbolji su bili Ivan Rogin na Nortonu od 500 ccm, Viktor Šćuric sa svojim DKV-om od 350 ccm, Vinko Kružić i Branko Kostelić obojica s Puchom od 250 ccm te Zdenko Vincelj na NSU-u od 200 ccm. Svi oni utrku su završili bez kaznenih bodova. Ostali vozači prikupili su od 1 do 30 kaznenih bodova. Unatoč iznimno lošoj vremenskoj prognozi susret je pratilo preko 300 gledatelja te je uspješno završen.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: Saobračaj