7. Međunarodna izložba povijesnih vozila

U subotu, 30. travnja, u organizaciji Oldtimer kluba "Eppur si muove", okupilo se na Novoj obali u Umagu stotinjak vrlo atraktivnih i raritetnih oldtimer automobila u sklopu tradicionalne 7. Međunarodne izložbe povijesnih vozila.

Predivan sunčan dan dodatno je istaknuo blještavilo restauriranih limenih ljubimaca koji su s nestrpljenjem dočekali dan da se predstave umaškim posjetiteljima. Velik broj sudionika manifestacije i par tisuća posjetitelja govori o uspjehu organizatora da osmišljenim programom zainteresira vlasnike povijesnih vozila, ali i brojne posjetitelje i turiste.

Nakon jutarnje prezentacije u centru grada, kolona povijesnih vozila je krenula defile vožnjom umaškim ulicama te putem turističkih naselja Punta, Stella maris, Katoro i Savudrija. Na tom su putu i sami turisti mogli s oduševljenjem svjedočiti ovom nesvakidašnjem prizoru fotografirajući se uz odabrane, već davno zaboravljene, ljepotane. Učesnici iz Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije i Hrvatske mogli su tako iz prve ruke vidjeti što sve grad Umag, osim prirodnih ljepota, može ponuditi u turističkom pogledu.

Završna svečanost susreta oldtimera s podjelom prigodnih nagrada, plaketa i diploma, održana je u prostoru Kempinski Hotel Adriatic. Bilo je tu i u svjetskim razmjerima vrlo rijetkih predratnih primjeraka vozila kao što su Ford V8 iz 1934. godine, proizveden u seriji od samo 29 primjeraka, ujedno i najstarije vozilo susreta, zatim Fiat 1100 iz 1939. pa jedinstveni trkaći Jaguar V8 iz 1936.god., Fiat 1500 iz 1935.god., više Mercedesa 170 i Pagoda iz 1950.god., Chevrolet Bel Air iz 1954., Corvette Stingray iz 1970., Lancie, Alfe Romeo, Citroeni, MG cabrioleti, Fiati Topolino iz pedesetih, te još mnogo drugih oldtimera iz `60-ih i `70-ih godina.

Za izuzetan uspjeh ove manifestacije oldtimer klub "Eppur si muove" zahvaljuje potpori Grada Umaga i "Istraturista" d.d., Turističkoj zajednici te ostalim sponzorima.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: Oldtimer klub Eppur si muove