31. Oldtimerski rally Zagreb - Zagrebačko prigorje

Ovogodišnji 31. Oldtimerski rally Zagreb - Zagrebačko prigorje održan je tijekom vikenda 04. i 05. lipnja.

Prvi dan susreta započeo je okupljanjem sudionika u jutarnjim satima ispred Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu. Iako svi sudionici prvi dan još nisu bili pristigli isticali su se najstariji automobil Ford T iz 1922. godine u vlasništvu gospodina Ištvanića te najstariji motocikl Ariel iz 1930. godine kojeg je vozila Ana Martinac, oboje članovi OTK Zagreb. Tijekom promotivne vožnje centrom grada brojni slučajni prolaznici i turisti s velikim su zanimanjem promatrali kolonu povijesnih vozila. Nakon vožnje centrom Zagreba uslijedila je vožnja u koloni Ilicom preko Podsuseda do Zaprešića uz pratnju policije i petorice redara na motorkotačima, članova OTK Zagreb.

Drugi dan rallya započeo je okupljanjem vozila ispred HNK gdje se pojavilo mnogo više sudionika nego na prvom danu susreta. S početkom u 10 sati vozila su prema startnim brojevima startala u razmacima od 1 minute, a vozilo se na relaciji Sesvete – Kašine - Moravča - Sv. Ivan Zelina – Budenec. U Sesvetama je bila prva stanka za vrijeme koje su sudionici uz vodstvo razgledali arheološku i etnografsku zbirku Muzeja Prigorja. Druga stanka u Moravči iskorištena je za posjet etnografskoj zbirci Zlatka Strugara i upoznavanje s povijesti Moravča. Po dolaska u Sv. Ivan Zelinu oldtimeri su zauzeli svoje pozicije na glavnom Trgu ispred zgrade Općine, a nakon razgledavanja izložbe o zelinskom vinorodnom kraju uslijedila je okrijepa uz kobasice i pokoju kapljicu zelinskog vina. Konačno odredište rallya bio je Ambient-Park, gospodarstvo obitelji Grgić gdje je sudionicima serviran ručak.

Prema propozicijama "Concours d'Elegance" dodijeljene su sljedeće nagrade:

Automobili
1. nagrada - Joso Dujmović, Ford iz 1929. (OTK Zagreb)
2. nagrada - Brigitte & Roland Jöhri iz Švicarske, Mercedes-Benz 190 SL iz 1962.
3. nagrada - Stanko Zubčić, Mercedes-Benz W-110 iz 1965.

Motorkotači
1. nagrada - Neven Peleš, Motto Guzzi V7 Special iz 1971. (OTK Zagreb)
2. nagrada - Vlado Gredeljević, Kawasaki Z650 iz 1981. (OTK Zagreb)
3. nagrada - Josip Blažek, motorkotač s prikolicom BMW R-60/2 iz 1961. (BMW oldtimer klub Zagreb i OTK Zagreb)

Terenska vozila
1. nagrada - Jandrečić Slavko, Jeep Willy's iz 1943. godine (OTK Zlatni kotač–Lučko)
2. nagrada - Želimir Krističević, Jeep Willy's iz 1943. godine (OTK Zagreb)
3. nagrada - Slobodan Rak, Fiat AR45, Campagnola iz 1967. godine

Najvrijednija nagrada "Best of show", prema preporuci Turističke zajednice, dodijeljena je Vladi Brkaniću za Bentley S1 iz 1957. godine.

Posebna nagrada uručena je Vilku Pali iz Konjščine, članu OTK Varaždin 2 za sudjelovanje na svih 31 zagrebačkih oldtimer rallya.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografiije: OTK Zagreb