19. Oldtimer auto rally – Rijeka 2015

19. Međunarodni Oldtimer auto rally u organizaciji Oldtimer kluba Rijeka, održan u subotu 2. svibnja, i ove je godine okupio 40-ak vrijednih povijesnih vozila pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

Susret je tradicionalno započeo okupljanjem i prijemom vozila na Riječkom Korzu gdje je u 10.30 h bio start za 14 vozila prijavljenih na rally natjecanje. Naime, osim turističkog značenja, susret ima i sportski karakter jer je uvršten u Kalendar susreta Hrvatskog oldtimer saveza (HROS) te se boduje za prvenstvo HROS-a. Vremešna ljepotani odvozili su zadanu rutu Rijeka – Kostrena – Bakar – Kukuljanovo – Čavle – Jelenje - Grad Grobnik – Čavle - automotodrom Grobnik s vremenskom kontrolom u Bakru i prolaznom kontrolom u Čavlima.

Rally avantura završila se u poslijepodnevnim satima na autodromu Grobnik gdke je održan ispit spretnosti i točnosti za sve sudionike rallya nakon čega je uslijedila podjela nagrada. Najviše bodova skupio je Liburnia Classic klub, a poredak klubova na ovom susretu je sljedeći: 1. Liburnia Classic klub, 2. OTK Rijeka i 3. OTK Zadar.

Organizator 19. Oldtimer auto rally, Oldtimer klub Rijeka, udruga je građana osnovana 1996. godine s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja, sakupljanja i očuvanja svih vrsta vozila kako bi se spriječilo njihovo propadanje i uništavanje, a u svrhu predstavljanja istih kao baštine tehničke kulture u Rijeci, odnosno Primorsko goranskoj županiji. Naime, ovaj kraj ima bogatu povijest auto-moto utrka koja seže još u davnu 1902. godinu kadas se vozila auto utrka Nica – Opatija.

Poznate su staze na Preluku i kružna staza oko Trsata koje su priredile brojne auto i moto utrke od 1946. do 1972. godinr. Krajem 1970-ih izgrađena je i staza Grobnik. Ovakvo povijesno naslijeđe zadužilo je na neki način članove Oldtimer kluba Rijeka da svojim aktivnostima nastave unaprjeđivati i promicati tehničku kulturu što oni uspješno i rade pa će sljedeće godine slaviti jubilarni 20. Oldtimer auto rally.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije i rezultati: Aljoša Kubaska