11. Memorijal Dejana Plavšića

Ni kiša ni hladan vjetar nisu spriječili članove Oldtimer kluba Kurbla u naumu da održe 11. po redu "Memorijal Dejana Plavšića".

Okupljanje traktora i ostalih oldtimer vozila održalo se na gradskoj tržnici gdje je otvorenje susreta obilježeno pucanjem iz kubura prijatelja kuburaša iz Male Erpenje. Nakon pozdravnog govora predsjednika Kurble Bore Golenka, garešničkog gradonačelnika Velimira Žunca i višeg kustosa Zagrebačkog Tehničkog muzeja Krešimira Bašića otpočelo je natjecanje traktorista oldtimeraša.

Ove godine po prvi je put održano natjecanje u traktorskoj alci. Baš kao i u Sinjskoj alci, bilo je potrebno razviti najveću moguću brzinu i kopljem pogoditi jedno od tri polja na alci. Vožene su tri utrke nakon kojih su tri posade ostvarile isti broj bodova, pa se pobjednik odlučivao u dva kruga pripetavanja. Najuspješniji su bili Ante Koren i njegov kopljanik Matija Ančić, drugo mjesto su osvojili Matija Gorek i kopljanik Alen Karanović, a treće mjesto pripalo je Zdravku Glogovskom i njegovom kopljaniku Zvonimiru Šavoriću.

Po završetku traktorske alke, oldtimer traktori, automobili i motocikli premjestili su se u centar grada gdje su sudionici imali priliku poslušati predavanje o restauraciji oldtimer traktora koje je održao viši kustos Tehničkog muzeja Krešimir Bašić.

Nakon odmora uslijedila je promotivna vožnja do ulice Hrastovčić gdje su sudionici ugošćeni na imanju gosp. Dejana Havraneka.

Završnica susreta te podjela nagrada, zahvalnica i poklona održana je u društvenom domu u Kajgani, gdje su uz "alkare" nagrađeni i svi ostali vozači traktora te najuređeniji, najstariji i najorginalniji traktor i najstariji vozač. Za najuređeniji traktor odabran je Porsche Junior iz 1962. godine vlasnika Ivice Migleza iz Križevaca.

Najorginalniji traktori bili su Holder iz 1955. Željka Ferčaka iz Novog Marofa, potom Fendt F-15 iz 1953. Tomislava Mrđenovića iz Čaglina i Eugra Diesel iz 1956. vlasnika Ante Korena, člana OTK Kurbla. Najstariji traktor bio je Guldner iz 1951. u vlasništvu Tomislava Golenka, a najstariji vozač Zdravko Glogovski.

Tekst: Natalija Borjan dipl.oec.
Fotografije: OTK Kurbla