10 godina Auto-moto društva Zagreb 1955.

Prvi motociklistički klub u Hrvatskoj osnovan davne 1921. godine pod imenom „1. Hrvatski moto klub“ tijekom povijesti je mijenjao svoje ime.

Tako se od 1946. naziva „Auto-moto društvo Zagreb“, a od 1990. godine „1. Hrvatski motociklistički klub - Zagreb“, kako se i danas zove. Ovdje ćemo se prisjetiti proslave prvih 10 godina kluba pod imenom „Auto-moto društvo Zagreb“, a zapravo 25 godina od osnivanja kluba.

Iz današnje perspektive rekli bismo da je to bila prava svečanost, iako časopis Saobračaj iz 1956. godine piše kako se radilo o skromnoj svečanosti. Povodom ove godišnjice otvoren je društveni dom koje je društvo uredilo iz vlastitih sredstava s ciljem druženja svojih članova. Sam program otvoren je pred društvenim prostorijama startom vozača na ocjensku vožnju što je privuklo brojne zagrepčane.

Tata Heinzel

Nakon završene ocjenske vožnje vozači su se zajedno s ostalim članovima društva i gostima okupili u prostorijama doma kako bi proslavili ovu obljetnicu i otvaranje doma. Svečanosti službenog otvorenja prisustvovali su predsjednik Auto-moto saveza Hrvatske Horvatić, delegat Glavnog odbora Narodne Tehnike Vondraček te najstariji aktivni član društva ing. Heinzel. Heinzel je u društvu je od samog početka 1912. godine te je s jednakim elanom kontinuirano aktivno sudjelovao u unaprjeđenju automobilizma i motociklizma u Hrvatskoj zbog čega je dobio nadimak „tata Heinzel“.

Tekst: Josip Radić dipl.oec.
Fotografije: "Saobračaj"